Smart Veszprém

 

Mit is ért egyesületünk e név alatt? Hát nem azt, amit a mostani városvezetés ért ez alatt, mert például zászlóshajója az okos parkolóhely számláló, irányító rendszer, nemhogy nem okos, de kifejezetten buta, hisz sosem tudja a helyes információt nyújtani.

„A kiinduló állapot rögzítése alapján Veszprém egyelőre nem jár élen az okosváros-megközelítés alkalmazásában, a város és intézményei működésében csak sporadikusan jelennek meg innovatív, újszerű, illetve az egyes szervezeti egységek mélyebb kooperációjára épülő elemek… Az okosváros-megközelítést nem hangsúlyozza a város szervezeti logikája sem, nincs olyan pozíció vagy szervezeti egység, amelynek feladata lenne, illetve lehetőségében állna a városműködés ilyetén fejlesztése.” (forás:Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ. 2024.)

Az idézett tanulmányban sok megfontolandó van, ezeket nem szeretnénk ismételni, inkább majd felhasználni.

Divat minden elé odatenni, hogy okos. Ahhoz, hogy valóban okos városról beszélhessünk, szerintem nem elég néhány weboldal és applikáció, még ha azok jól működnek, hasznos és naprakész információkat tartalmaznak is. Már a tervezéshez is komoly szaktudás (és pénz) kell ezért egy Veszprém nagyságú városnak igen sok nehézsége származhat ebből. Ha visszatérünk e bevezető példánkra, akkor leírhatjuk, hogy a helyi civilszervezetek 30 évnyi támogatását költöttük erre az „okos” projektre, mégsem ad semmi pluszt a város lakosságának. Persze, ha itt tudnánk tartani az innovatív fiatalokat, vagy az egyetemünket bevonni ebbe, lehetnénk iránymutatók ebben, és a többi városnak szolgáltathatnánk, de ehhez épp az az összefogás és lendület kell, ami most hiányzik, amit igazol, hogy épp mi maradtunk ki az egyetemünk részvételével zajló SMART GRID projectből, ahol 4 város (Ajka, Tapolca, Várpalota, Balatonfüred) közintézményei energiafogyasztását figyelő-optimalizáló rendszert fejlesztenek….

Induljunk ki egy kisebb példával. Mit is jelent az, ha egy eszköz okos? Sokan már azt is annak tartják, amit távolról betudunk kapcsolni, de ez nem jelenti azt, hogy az eszköz okos lenne. Attól lesz valami okos, ha megtudjuk tanítani arra, hogy megtegyen valamit anélkül, hogy szükség lenne külső behatásra, beavatkozásra. Egy város esetében ez a szisztéma ugyanez, csak nagyban. Alábbiakban ismertetjük ezen szisztéma kulcspontjait:

Applikáció parkoláshoz?

Támogatnunk kell a helyi innovációt, de csak akkor, ha az a piacon máshol is értékesíthető, hisz a saját megoldások, applikációk ideje lejárt. A felhasználók nem szeretnének minden városban más és más appot letölteni, így azt kell megvizsgálnunk, hogy mihez érdemes csatlakozni és azok feltételeit a város érdekében kialakítani. Ezekbe minden szükséges információt fel kell tölteni, hisz azok napi karbantartása nélkül értelmetlenné válnak. (Visszatérve eredeti példánkhoz a MC D-s parkolóhoz akkor is a Kórház utcán át küldtük az idelátogató turistákat, mikor az utca alja pár hete le volt zárva, tehát behajtani sem lehetett abból az irányból.) Ha nincs a piacon megfelelő szoftver, készíthetünk persze, ha elég innovatívok vagyunk és értékesíthető lesz a piacon. Ebben egyesületünk partner lesz a jövőben, akár a városi infrastruktúránk felajánlásával vagy tőke bevonásával. Fontos, hogy az alkalmazás pontos címeket adjon meg, melyeket az autók GPS rendszere megtalál, illetve képes oda navigálni.  Az app színekkel jelezné, hogy mely parkolási díjzónába tartoznak az adott parkolók.  Ezzel az applikációval segíthetjük városunk forgalmának optimalizálását és infrastruktúrájának hatékonyabb kihasználását. A felsoroltak mellett a városba érkező turistáknak is nagy segítségül szolgálna, nem csak a helyieknek.

Visszatérve, az innovációs képesség növelése, élre törése az egyik út, a másik a közösségbe szerveződés, hisz egy országos lefedettségű rendszer lényegesen olcsóbb, mint minden egyes városban külön-külön fejleszteni azt. Ezt meg fogjuk vizsgálni és a rendelkezésekre álló információk alapján dönteni, hisz vannak már alkalmazások, mint például a https://raketa.hu/ez-a-magyar-ceg-megoldotta-hogy-1080-auto-elferjen-173-parkolohelyen, https://blkf.hu/hu/page/okosparkolas/, https://www.carepark.hu/

A veszprémi helyi közlekedésben is működik már a kormányzati fejlesztésű mobiljegy: https://mobiljegy.nmzrt.hu/

Egyébként a Parkl rendszer is össze van kötve a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerrel https://nmzrt.hu/szolgaltatasok/parkolas/parkolas.html.

Veszprémben mintaotthon app?

A Veszprém. hu oldalon létre kell hoznunk egy olyan kezdő menüpontot, amin elérhetők a főbb veszprémi szolgáltatók appjai. Például V-Busz, roller, kerékpár, taxi, stb. A városlakó vagy idelátogató egy helyen megtalálja azokat, amikre itt szüksége lehet.

Ennek almenüjeként Hivatalok alatt össze kell fognunk az összes veszprémi hivatalt. Az oldalon fellelhetőek lennének a hivatalok földrajzi pozíciói, főbb tevékenységi körei és a nyitvatartási idejük, illetve egy link, mely elvezet a keresett hivatal hivatalos weboldalára. Megjelennének emellett az oldalon az ügyeletes gyógyszertár és gyerekorvos elérhetőségei is, mindig az aktualitások szerint, illetve a könnyebb webes tájékozódás érdekében a weblap elején. Létezik a https://veszprem.hu/ Csak többek között az a baj, hogy egyes vírusvédelmi rendszerek nem engedik megnyitni, mert nem felel meg az aktuális biztonsági követelményeknek, másrészt a nyilvános hirdetmények el vannak dugva, vagy nincsenek is felrakva.

Internet az egész belvárosban?

Biztosítjuk az internetet az egész belvárosban. Internet az egész belvárosban. Akár reklámokkal, városi látványosságokkal felugró ablakokkal. Lehetne rajta hirdetni, vagy közérdekű információt sugározni. Ezt szabályozni természetesen, percenként max. 1 db 3 másodperces felugró.

Persze ma is működik ilyen, de igen szűk hozzáférési lehetőséggel, ami kb. semmit sem jelent.

Gamer tér, oktatási központ?

Kialakítunk egy közösségi teret, több gigabit-es hálózattal, erős kábeles internettel azon fiatalok számára, akik szeretnének nem csak az online térben, de a fizikai valóságban is közösséggel játszani. Ehhez most vanna alkalmas épületei a városnak, például a volt Húsáruház.

A gamer tér mellett, szerveznénk számítógépes oktatást idősebbek részére. Sajnos a mai világban az egyik legfenyegetőbb tényezők az internetes csalások és az ezekre épülő hálózatok. Egyesületünk álláspontja az, hogy szakemberek bevonásával segíthetnénk az internet veszélyeire legkiszolgáltatottabbaknak megelőzni ezen veszélyeket. Emellett más témákban is megemlítettük ezt, és központi helyként a jelenleg használaton kívüli, de a város tulajdonában álló volt okmányirodát hasznosítanánk erre a célra, esetleg az Agórával együtt, illetve alkalmanként a különböző városrészek kultúrházaiba szerveznénk meg. A volt Húsáruházban is létrehozható ez a projekt.

Polgárok közötti kapcsolatok?

Kell egy információs oldal is a veszprémi polgároknak, ahol például jelezhetik észrevételeiket az emberek. Jelenleg ez a Facebook, ami sok esetben háborút indít. Ezen oldalra csak (esetleg helyi) „ügyfélkapuval” lenne lehetséges regisztrálhatni, ezáltal csak az lenne képes jelen lenni az oldalon, aki veszprémi lakos. Ehhez a Veszprém Kártya jó alapot jelentene, ha már fejlesztettük az informatikai hátterét. Tehát ezt bővítenénk fel további funkciókkal, a közéleti dolgokba való beleszólás lehetőségével és minden olyan funkcióval, ami a veszprémi polgárokat érintheti.

A Veszprém kártya hatályát kiterjesztenénk a veszprémi tartózkodási hellyel rendelkezők számára is, hisz milyen dolog az, hogy az önkormányzati választáson szavazhatnak, tehát ekkor veszpréminek tartjuk őket, de a mostani városvezetés mégsem tartja őket veszprémieknek. Ennél az is igazságosabb lenne, ha az életvitelszerű lakóhelyhez kötnénk, amit ugye az EU is szorgalmaz, és központi törekvés is van rá, de ennek ellenőrzése az önkormányzat lehetőségét meghaladná, így egyesületünk a kiterjesztés mellett foglal állást, hasonlóan más önkormányzatokhoz.

Tehát az ott regisztráltak nem csak a vásárlásaik során kapnának kedvezményt, hanem képviseleti célokra is használhatnánk.   Szerintem össze kellene hangolni a kormányzati fejlesztési tervekkel. Vannak lépések, a személyazonosság igazolására az ügyfélkapun túlmutató, fejlettebb megoldások irányába: eSzemélyi, személyiigazolvány a mobilon https://www.borsonline.hu/aktualis/2022/12/elfogadta-a-kormany-mobiltelefonra-kerul-az-osszes-igazolvanyunk.

Ugyanígy a helyi szolgáltatások, kedvezmények igénybevételéhez sem volna szükség külön Veszprém-kártyára, amit nehéz és drága volna úgy megoldani, hogy hitelesen és biztonságosan azonosítsa a személyt, helyette használható a személyi igazolvány vagy a mobilra költöztetett személyi igazolvány.

Okos közbiztonság?

Tele a város kamerával. Az emberek legyenek tisztában vele, hogy a kamerák működnek. Ha történik velük valami, akkor meg lesznek védve. Ne gondolják azt, hogy úgyis azt mondják majd, hogy pont nem működött az a kamera. El tudnám képzelni, hogy legalább a kamerák egy részének élőképét nyilvánossá tennék a neten, akár a személyiségi jogok védelme érdekében egyes területek elhomályosításával.

Mint fentiekből is látható, igen összetett és homályos még a jövő ennek tekintetében, így Veszprém önállóan ebbe nem vághat bele, mindazonáltal az Együtt Veszprémért elkötelezett amellett, hogy ha már városunk 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa programban részt vett, akkor feleljen is meg, működjön is úgy, mint egy fejlett európai város. E szint elérésében nagy ugrást jelente az okos város megalkotása, mely megkönnyítené a lakosoknak és az ide látogatóknak is a mindennapi életet.